Stress en je relatie

May 17, 2021 by No Comments

Het dagelijks leven zit vol met kleine ergernissen. In het algemeen is het eenvoudig deze te relativeren en er geen punt van te maken. Maar wanneer stress en moeheid een onderdeel van het dagelijks leven zijn geworden kunnen kleine ongenoegens grote gevolgen hebben.

Stress vergroot de verschillen

Stress zorgt ervoor dat de verschillen tussen jou en je partner uitvergroot worden. Zaken waar je eerst je schouders voor ophaalde lijken nu haast onoverbrugbaar. Ook de kinderen merken dit. Bijvoorbeeld:

  • Je wordt geprikkeld omdat je partner de afwasmachine niet uitruimt zoals jij denkt dat goed is.
  • Je valt uit tegen de kinderen omdat hun schoenen en jassen door de gang slingeren.
  • Je ergert je aan je partner omdat hij niet afbelt voor het eten.
  • Je bent chagrijnig omdat je nog steeds niet aan de was bent toegekomen.

Zo stapelen de gebeurtenissen zich op. Het vraagt flexibiliteit om met dergelijke ergernissen om te gaan. Als je niet uitkijkt verdraag je steeds minder van je partner (en van jezelf).

Relativeren scheelt stress

Het is een kunst een heleboel kwesties van je te laten afglijden. Wat geeft het als je partner de afwasmachine op zijn eigen manier inruimt? Hoe erg is het om de was de volgende dag op te hangen? Relativeren dus. Leg de opmerkingen van je partner eerst in het postvakje commentaar voordat je er een punt van maakt. Het zal je relatie (en jezelf) ten goede komen.