Hoe herken je een los-zand relatie?

June 17, 2021 by No Comments

Bij een gebrek aan verbinding verliest de partnerrelatie aan betekenis. Waarom zijn we eigenlijk nog bij elkaar? Wat ontbreekt er? In dit artikel bespreken we drie varianten van een los zand relatie. Het verstandshuwelijk, Ieder Zijn Eigen Ding relatie en de ruzie relatie. Wat is er mis met je eigen gang gaan?

De kenmerken van een los zand relatie

In het algemeen kun je zeggen dat de partners teveel hun eigen gang gaan. Dat speelt op twee vlakken:

  • Ze gunnen elkaar geen inkijkje in hun gevoelsleven
  • Ze nemen eigenhandig belangrijke besluiten.

Een verstandshuwelijk

Het zogenaamde verstandshuwelijk is een voorbeeld van een los-zand relatie. Bij een verstandshuwelijk is het tweede kenmerk niet van toepassing. De partners  functioneren als een goed team. Belangrijke besluiten worden nog steeds gezamenlijk genomen. Ze houden rekening met elkaar en kunnen het goed met elkaar vinden.

Wat ontbreekt is intimiteit. De voormalige liefdespartners leven als goede vrienden samen.  Het eerste aspect: delen wat er in je omgaat, ontbreekt in een verstandshuwelijk. Voor de omgeving lijkt dit een gelukkig stel. Zelf ervaren ze dat niet zo. Het losse zand zit dan ook niet aan de oppervlakte, maar in de fundering. Een hecht gevoelsleven ontbreekt.

Als iedereen zijn eigen gang gaat

Het losse zand karakter kan zich ook uitbreiden tot het tweede aspect: besluiten nemen.  Wanneer partners niet delen wat er in hen omgaat en ook niet delen wat ze gaan doen (hooguit meedelen) ontstaat er een Ieder Zijn Ding relatie. Partners leven in het gunstigste geval prettig langs elkaar heen. Ieder heeft zo zijn eigen leven en houdt minimaal rekening met de wensen van de ander.

Vrijheid Blijheid is het ideaal. Als jij toevallig zin hebt om samen met mij iets te doen, is dat prima. Als dat niet zo is: even goede vrienden. Rekening houden met elkaars behoeften wordt gezien als een zwaktebod. De relatie moet geen dwangbuis worden. Dat is de angst van partners die een Ieder Zijn Ding relatie vormgeven.