Hoe stop je met ruzie?

March 17, 2021 by No Comments

Om samen die pijnlijke ruzies achter je te laten moet je jezelf opnieuw opvoeden. Je hebt een gewoonte ontwikkeld waar je relatie niet beter van wordt. Hou voor ogen dat je niet samen bent om elkaar telkens af te branden. Kibbelen kan, ruzie niet.

Ruzie begint en eindigt bij jezelf

Meestal willen stellen wel stoppen met ruzie. Vanuit hun gezonde verstand zien ze de schade. Het voornaamste obstakel daarbij zijn ze zelf. Vaak zijn partners ervan overtuigd dat het hen niet gaat lukken. Ruzie is normaal geworden. En volgens sommige opvattingen is het zelfs gezond.  De partners verlangen wel naar goede gesprekken zonder scheldpartijen. Maar ze zien het niet voor zich. Het voelt ondertussen zo vertrouwd dat ze niet doorhebben hoe ze in een zeur modus zijn terechtgekomen. Klagen is makkelijk. Daadkracht veel moeilijker. Dergelijke partners gebruiken excuses uit het onderstaande rijtje.

Goedpraters voor ruziegedrag

  • Ik kan mijn woedeaanvallen niet onder controle houden, ik heb het vaak genoeg geprobeerd
  • Ik heb nu eenmaal een kort lontje, dus het is niet anders
  • Hij is een driftkikker, dat kan hij niet helpen
  • Het is gewoonweg mijn karakter, dus ik kan er niets aan veranderen
  • Ik kan niet veranderen want ik heb ADHD/ PDD/ NLD of iets anders
  • Ik ben ermee opgegroeid. Mijn vader/moeder doet net zo